25 januari 2012

kinesiska nyåret

I Thailand firar man nyår tre gånger på ett år. Det gäller att ta varje tillfälle....
Det börjar (eller slutar) med vårt nyår, alltså den 31 december. Då firar man med buffé, raketer och att skicka iväg Lucky Ballons (se mer nedan). Sen väntar man till slutet på januari/början på februari och då firar man kinesiska nyåret. Det bor ju en massa kineser här i Thailand, så det är väl därför. Det firas med mat, smatterband som låter som k-pistar och även denna gång med Lucky Ballons.
Sen i april kommer det riktiga nyåret, thailändska nyåret Songkran. Då går man loss totalt, tar ledigt i tre dagar, samlas hela familjer från hela Thailand, stänger alla affärer och .... håll i er.... sprutar vatten på varann. Hela Thailand är som en enda stor vattenlekpark. Kul va?

Ja, i år inföll kinesika nyåret den 23 januari och här brände man av smatterband redan dagen innan så det stod härliga till. Vi som inte är så kinesiska fick ju ta seden dit man kommer och köra in till Bang Niang på kvällen för att se på festligheterna. Där var det röda lanternor som brann, restaurangerna serverade Chinese Dinner men framförallt väntade alla på att få sända upp sina Lucky Ballons.

När mörkret fallit och alla är mätta och glada drar man sig ner mot stranden. Om du inte redan skaffat en så kan du ge dig på attd et finns någon försäljare av ballonger nere på stranden. Ballongen är cirka en meter hög (snyggt ihopvikt) i rispapper. Längst ner är det en stålring som pappret är fäst i och där finns också en sak att tända på. Man tänder denna, låter vinden fylla ballongen så att den vecklas ut och håller den sen upp mot himlen så att den till slut ger sig av mot skyn av sig själv. Oerhört vackert!



Det här är i mina ögon en av Thailands finaste traditioner. Det är så vackert! Tyvärr är det väldigt svårt att återge på rätt sätt med bilder, så se  till att få uppleva detta någon gång i livet på riktigt!
Det är fantastiskt att se alla ballonger lyfta mot himlen och man behöver inte önska god tur, det kan bara vara en tanke på någon också.
Man skickar dock inte dessa enbart på nyår (av alla tre), utan vid bröllop, födelsedagar, högtider eller minnesstunder. I Naem Keam, den lilla fiskebyn, och många andra stllen skickar man mängder av sådana här även på årsdagen av tsunamin 2004 till minne av de som avled då.

Vi skickade iväg våra också med en tanke på alla er därhemma. Noah skickade till Rio, för han längtar efter sin kusin och så en till tomten... så klart....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar